Tetra Pak

 • Protejam ce e bun

  In 1943, incepeam lucrarile la dezvoltarea primului ambalaj de carton pentru lapte. Un ambalaj care sa necesite un minim de materie prima, asigurand in acelasi timp un standard maxim de igiena.

  Inca de atunci, ne ghidam dupa o filozofie fundamentala: sa protejam ce e bun.

  Solutiile noastre de procesare, ambalare si distribuire a produselor alimentare lichide protejeaza alimentele si in acelasi timp ajuta la protejarea mediului.

 • Excelenta in protejarea mediului

  Asumarea responsabilitatii fata de mediu este in natura noastra, fiind un principiu care guverneaza toate aspectele operatiunilor noastre: de la felul in care ambalajele Tetra Pak sunt create, folosite, transportate, pana la colectarea si reciclarea lor, in vederea crearii de produse noi.

  Pentru noi, atingerea excelentei in protectia mediului inconjurator nu este doar un act de responsabilitate sociala, ci a devenit o prioritate strategica, pentru ca ne ajuta sa crestem in mod sustenabil.

 • Motto:

  "Un ambalaj trebuie sa economiseasca mai mult decat costa."

  Acesta a fost principiul vizionar enuntat de fondatorul companiei, Dr. Ruben Rausing, si este motto-ul care ne calauzeste zi de zi. Daca la inceput eficienta era un scop in sine, acum, dupa multi ani de progres, eficienta a devenit parte a unei idei mai mari si mai importante: sustenabilitatea.

  Pentru noi, aceasta inseamna implementarea de programe ambitioase, cu scopul de a crea ambalaje in intregime din materiale regenerabile, reducerea impactului asupra mediului inconjurator si a poluarii create de operatiunile noastre, precum si cresterea procentului de reciclare a ambalajelor noastre.

Cei 3 R

In 2011, ne-am stabilit ca prioritate strategica pana in 2020 sa atingem excelenta in protectia mediului inconjurator. Credem ca doar in felul acesta putem sa crestem in mod sustenabil.

Pentru a atinge acest obiectiv ambitios, ne-am propus 3 directii mari de actiune:

 • Sa dezvoltam produse sustenabile pe termen lung, din materiale regenerabile si care au impact minim asupra mediului
 • Sa reducem amprenta de mediu in operatiunile de productie si distributie ale ambalajelor noastre, precum si in procesele de ambalare si procesare ale clientilor nostri
 • Sa crestem rata de reciclare a ambalajelor Tetra Pak post-consum

Noi ne referim la ele prin 3 termeni simpli: Regenerare, Reducere, Reciclare.

conceptul-cheie din viziunea noastra

Peste 70% din componenta unui ambalaj Tetra Pak il reprezinta cartonul. Acesta este realizat dintr-o materie prima regenerabila – lemnul padurilor. O materie prima regenerabila este cea a carei sursa se innoieste in mod natural. In cazul lemnului, aceasta inseamna ca noii copaci sunt plantati si cresc la fel de repede sau mai repede decat cei care sunt taiati.

Pentru ca folosim fibra de lemn ca materie prima in proportii mari, suntem constienti de importanta protejarii acestei resurse naturale.

De aceea, cumparam cartonul folosit la producerea ambalajelor noastre numai de la furnizori care ne ofera garantia ca acesta este realizat din materii prime care provin din surse verificate si acceptate. Cu alte cuvinte, provenienta fibrei lemnoase folosita la producerea cartonului poate fi identificata in orice moment; iar sursele pentru materia prima sunt doar paduri integrate in sistemul de management forestier, care asigura regenerarea controlata a resurselor.

Prin acest demers, compania noastra s-a angajat sa excluda toate sursele care nu au fost acceptate, asa cum sunt ele definite de GFTN (Global Forest and Trade Network) si FSC (Forest Stewardship Council). La finele anului 2011, 34% din cartonul cumparat de Tetra Pak era certificat de catre FSC. Pentru 2012, ne-am propus sa crestem procentul la 50%, un pas intermediar in ambitia noastra de a putea folosi carton certificat in proportie de 100%.

Pe langa carton, ambalajele noastre contin straturi fine de polietilena, folosita la sigilarea lichidului interior si la protejarea de umiditate. Ambalajele folosite pentru depozitarea alimentelor fara refrigerare au in componenta si aluminiu, care protejeaza continutul de oxigen, lumina sau diverse mirosuri.

Ambalajul aseptic de carton

Una dintre ambitiile noastre pe termen lung este aceea de a oferi ambalaje sustenabile, realizate in intregime din materiale regenerabile. Inlocuirea foliei de aluminium, de pilda, va scadea substantial amprenta de carbon in cazul ambalajelor aseptice.

raspunsul nostru la schimbarile climatice

Schimbarile climatice reprezinta un fenomen cu implicatii majore. De aceea, am considerat ca trebuie sa ne implicam cu toate resursele in ameliorarea sa. Pe langa folosirea de materiale regenerabile si sustenabile, o alta modalitate prin care putem reduce impactul asupra mediului este aceea de a minimiza impactul operatiunilor noastre si de a oferi clientilor noastri suport pentru a reduce consumul de apa, energie si generarea de deseuri in cadrul procesului de productie.

Pentru a evalua aceste obiective, monitorizam permanent nivelul emisiilor de carbon. Pentru anul 2020, ne-am propus sa lucram alaturi de furnizorii si clientii nostri pentru a pastra emisiile de carbon la nivelul anului 2010. In conditiile in care estimam ca pana in 2010 vanzarile noastre vor creste substantial, pastrarea nivelului de emisii de cabon din 2010 inseamna de fapt o imbunatatire cu 40% a performantei produselor noastre privind emisiile de carbon.

Primul obiectiv privind reducerea emisiilor de carbon, stabilit in 2005, era de 10% pentru perioada 2005-2010. Am reusit sa il depasim si sa obtinem o reducere de 13% a emisiilor de carbon, in conditiile in care vanzarile noastre au crescut cu 23% in aceeasi perioada.

un prim pas intr-un nou ciclu de viata

Avand in componenta lor carton, polietilena si aluminiu, ambalajele Tetra Pak sunt reciclabile. In fabrici de reciclare a hartiei, ambalajele noastre sunt inmuiate in apa, iar fibra de lemn este extrasa si separata de polietilena si aluminiu, astfel incat cele trei tipuri de materiale sa poata fi folosite la obtinerea de produse noi.

Din motive de siguranta alimentara si rezistenta, ambalajele Tetra Pak sunt facute din fibra de carton virgina. Cu alte cuvinte, fiecare ambalaj are in componenta carton primar, nu reciclat. Prin reciclare, aceasta se poate folosi pentru a produce servetele, hartie igienica si caiete. Polietilena si plasticul pot fi recuperate pentru a fi folosita la productia de tigla pentru acoperisuri sau ghivece de plante.

Tinta noastra globala de reciclare a cartonului in 2020 este de 40% (procent raportat la volumele totale de ambalaje Tetra Pak puse pe piata) – o dublare a tintei de 20% pe care n-am propus-o pentru 2010. La finele anului 2011, am atins un rezultat de 21.6% la nivel global, insemnand 35 de miliarde de ambalaje Tetra Pak reciclate. Sunt rezultate care au fost posibile datorita implicarii partenerilor nostri din intreaga lume: autoritati locale, ONG-uri, consumatori si clienti.

Citeste mai multe despre cum se face reciclarea aici.

Parteneriate pentru mediul inconjurator

Celuloza/ cartonul este materialul principal folosit in producerea ambalajelor Tetra Pak, iar asta ne responsabilizeaza si ne transforma intr-una dintre cele mai mari companii la nivel mondial care pot influenta provenienta sa.

De aceea, consideram ca este responsabilitatea noastra sa influentam pozitiv felul in care este produs cartonul folosit. Astfel, ne asiguram ca lemnul folosit provine din surse controlate adica administrate responsabil , iar padurile sunt protejate.

Principalii parteneri care contribuie la atingerea obiectivelor de mediu sunt: