Reciclare

Stiati ca ...

 1. stats1La nivel mondial, numarul de cutii Tetra Pak reciclate a crescut de la 10 miliarde la 36 miliarde in decurs de numai 10 ani (2002-2011), cresterea depasind 1 miliard de cutii pe an (sursa).
 2. stats2Prin reciclarea unui kg de cutii de carton pentru lactate si sucuri (~30-35 de cutii de 1 litru) reducem cu ~1kg emisiile CO2 (pentru ca impiedicam depozitarea lor la groapa de gunoi).
 3. stats3Cea mai avansata tehnologie pentru reciclarea cutiilor Tetra Pak se afla in Europa, la fabrica StoraEnso din Barcelona. Procedeul se numeste piroliza si permite obtinerea aluminiului in stare pura. La StoraEnso sunt reciclate 80.000 tone cutii Tetra Pak in fiecare an. Pe langa carton, din aceste cutii se extrag polietilena si aluminiul utilizate in industria constructiilor (ca acoperis pentru cladiri) (sursa).
 4. stats4Pentru a produce hartie prin reciclarea cartonului se foloseste cu 70% mai putina energie decat daca procesul ar fi cel conventional (adica prin extragerea celulozei din lemn) (sursa).
 5. stats5Cutiile de lactate si sucuri contin fibre virgine de celuloza, de aceea hartia obtinuta din aceste cutii poate fi reciclata de pana la 8 ori (sursa).
 6. stats6In Europa, aproximativ 34 de milioane de cutii de carton pentru lactate si sucuri sunt reciclate in fiecare zi (sursa).
 7. stats7Europa este lider mondial in reciclarea hartiei si cartonului, avand o rata de reciclare de 37% din cantitatea de carton detinuta de populatie si agenti economici (sursa).

Colecteaza selectiv ambalajele Tetra Pak

Colectarea selectiva in containerele albastre de hartie-carton este pasul cheie pentru reciclarea ambalejelor Tetra Pak. Iata cum poti sustine si tu colectarea selectiva:

 1. Goleste ambalajul de continut
 2. Aplatizeaza-l astfel incat sa ocupe mai putin spatiu
 3. Du ambalajele folosite Tetra Pak la containele albastre pentru hartie-carton din apropierea casei tale

Ca sa vezi unde sunt amplasate containerele albastre Tetra Pak, intra pe harta colectarii selective.

Aplatizati dupa utilizare | Container albastru

De la ambalajul de carton la hartie

Dupa ce sunt stranse in containere albastre pentru colectare selectiva, ambalajele Tetra Pak sunt ridicate si duse in centre speciale de reciclare, unde cartonul este separat de stratul de aluminiu si polietilena, iar pulpa de carton extrasa este folosita la producerea de obiecte noi, precum servetele de hartie sau caiete. Iata ce se intampla:

 1. Ambalajele de carton sunt amestecate si invartite intr-o cuva cu apa (hydrapulper) pentru a separa stratul de celuloza
 2. Fibrele absorb apa si se transforma intr-o pasta
 3. Se separa polietilena si aluminiul de celuloza
 4. Fibrele recuperate pot fi acum utilizate pentru a fabrica hartie, folosita in mai multe scopuri (de tipar, pungi de hartie, hartie satinata, carton pentru cutii sau carton ondulat)

 Reciclarea cutiilor de carton folosite